Létlelet

DinamIT Informatika Kft. успешно осуществила проект научных исследований и разработок с идентификатором ГОП-1.2.1-09-2010-0018, названный «LÉTLELET – семьи в виртуальном пространстве».

Adószám: 22799571-2-19
Cégjegyzékszám: 19-09-513045
Pályázat beadása: 2010.08.30
Projekt mérete: 502 500 000,- Ft
EU támogatás: 245 245 000,- Ft- Ft (49,7%)
Önrész: 257 255 000,- Ft
Cím: 8230 Balatonfüred, Fürdő u. 17/B

A LÉTLELET orvosok és egészségügyi szakemberek tudására támaszkodva kialakított internetes portál.

Célja a tudományos alapokon nyugvó prevenció megismertetése, és minél szélesebb körben történő elterjesztése.

A LÉTLELET esetén az egészségügyi prevenció tudatos – gyakran életmódváltással járó – magatartást jelent. Hatására minimalizálni lehet bizonyos betegségcsoportok kialakulási vagy megismétlődési kockázatát.

A LÉTLELET minden egyes állítása, kérdése vagy javaslata mögött tudományos cikkek sora áll. Így a felhasználók bizonyosak lehetnek abban, hogy a legmodernebb és a legnagyobb valószínűséggel eredményt hozó ismeretekhez jutnak hozzá. Az egészségügyben ezt a módszer bizonyítékokon alapuló orvostudománynak nevezik.

A LÉTLELET által nyújtott internetes felület nem csak asztali gépeken vagy táblagépeken érhető el, hanem létezik mobiltelefonra és smart TV-re optimalizált változata is. Így menet közben, vagy az otthoni fotelben ülve is használható.

A LÉTLELET használatát három lépcsőfokkal lehet jellemezni:

  • az első lépcsőfok a kockázatfelmérés;
  • ez után következik a javallatokat és az ellenjavallatokat tartalmazó akcióterv kidolgozása;
  • végezetül a támogatás foka, amelyben a LÉTLELET és partnerhálózata segít az akcióterv megvalósításában.

A LÉTLELET a kockázatfelmérés során számos kérdést tesz fel az életmódi szokásokról, a családban előfordult betegségekről és a kitöltő kórtörténetéről. Az orvosilag megalapozott kockázatbecsléshez nagyon sok kérdésre van szükség. A könnyebb kezelhetőség miatt a kérdések csoportokba szervezettek, és egy-egy csoport megválaszolása újabb és újabb részeredményekhez vezet. A készítők megpróbáltak minden lehetőséget megragadni, hogy a kockázatfelmérés hosszú folyamatát minél élvezetesebbé tegyék. Lehetőség van például mobiltelefonon is elérni a LÉTLELET oldalait és – a holt időket kihasználva – megválaszolni a kérdések egy részét. Orvosi előéletre vonatkozó kérdések esetén (pl. laborvizsgálatok eredményei, vagy diagnosztizált és kezelt betegségek) megoldható, hogy a LÉTLELET ezeket automatikusan átemelje valamely kórházi rendszerből – amennyiben erre felhatalmazást kap.

Az érdeklődőbbek vagy több idővel rendelkezők minden kérdés esetén részletes tájékoztatást kaphatnak arról, hogy mi az oka a kérdés feltevésének, milyen orvosi bizonyítékok állnak a kérdés hátterében és melyek a lehetséges előnyök / hátrányok a válaszoktól függően. Ezekből az adatokból a LÉTLELET játékos, tudásfelmérő teszteket is tartalmaz, amivel a részvevők felmérhetik tájékozottságukat egy-egy betegségről, vagy kockázati faktorról.

A kockázatfelmérés utolsó lépése a kérdések kiértékelése, a kockázatot növelő és csökkentő tényezők hatásának számbavétele, és az orvosilag igazolható javallatok – ellenjavallatok összeállítása. Ezekből magyarázatokkal ellátott akcióterv jön létre, ami egyrészt tartalmazza a jelen állapot leírását, másrészt leírja, hogy mit érdemes tenni vagy mit érdemes elkerülni a kockázat csökkentésének érdekében.

Az akcióterv elemei nem egyszer életmódváltással, új szokások felvételével, régiek elhagyásával járnak, amit nem könnyű végrehajtani. Mivel a javallatok jórészt mozgással, táplálkozással, stressz-kezeléssel összefüggő tanácsok, ezért a LÉTLELET szakemberei összeállítottak sok támogató anyagot ezeknek a mindennapi rutinba történő beillesztésére. Étkezések esetén például találhatók a LÉTLELET keretén belül ajánlott receptek. Akiknek több bátorításra van szükség, azok egy-egy rövidfilmen megnézhetik, hogy dietetikusaink a tankonyhánkon hogyan készítik az egyes ételeket. A sietőseknek pedig a LÉTLELET azt ajánlja, hogy vegyék igénybe szerződött partnereinket, akik minden nap házhoz szállítják a megfelelő ételeket.

A mozgással és a stressz kezeléssel kapcsolatos tanácsokat hasonlóan megtervezett és felépített ökoszisztéma segíti.

A portál lehetőséget nyújt arra, hogy visszakeressük korábbi személyes felméréseinket, és összehasonlítsuk az adatokat. A személyes adatok megtekintésén túl pedig megengedi, hogy a a népegészségügyi átlaggal, a regisztrált felhasználók átlagával, vagy a célként kitűzött állapottal is összevessük az aktuális állapotunkat.

Az akcióterv következetes betartásával egy újabb kockázatbecslés esetén – már egy magasabb szinten állva – a LÉTLELET további lehetőségeket nyit meg az egészséges életmód tökéletesítéséhez, a preventív gondolkodás alkalmazásához, és a kockázati tényezők minimalizálásához.