Sportanalitika

Olyan tudományos eszköz, ami a mérés, adatfeldolgozás, kiértékelés, tanácsadás és döntés lépéseinek komplex vizsgálatával elősegíti a sportágválasztástól kezdve a versenysportig a sporttal foglalkozók egyéni és csapatszintű fejlődését, ill. a sportvezetők szakmai, vezetői és döntéshozatali munkáját.

A DinamIT Informatika Kft. által tervezett és megvalósított VITASPOT® termékcsalád sportanalitikai modulja egy olyan felhő alapú szolgáltatásként igénybe vehető szakértői rendszer, amely az építőkockákhoz hasonló módon, a felhasználó igényei szerint összerakható elemekből áll.

A termékcsalád részei alkalmasak arra, hogy a speciális igényekhez alkalmazkodva képesek legyenek többféle célterület hiteles, szakmai információkkal történő ellátására (tömegsport, utánpótlás-nevelés, oktatás, családi egészségvédelem, (nép)egészségügy, piackutatás, stb.).

A modul – sok egyéb mellett – személyes tanácsadást, oktatást, tréninget, szakértői munkát, számítógépes rendszert tartalmaz, amellyel a serdülő, a fiatal felnőtt és a munkaképes korú lakosság egészségnevelését, egészségmegőrzését célozzuk meg elsősorban.

Milyen célokat szolgál a sportanalitika?

shutterstock.com

Alkalmazása egyre nélkülözhetetlenebb a kiemelkedő sportsikerek elérésében, azok fokozásában, valamint a sportmenedzsement, sportvezetés döntéshozatalának támogatásában.

Egy helyen elérhetően átláthatóvá teszi és összesíti az edzések és a mérkőzések megtervezését, megszervezését, a sportolók testi és mentális felkészítését, állapotfelmérését, valamint a kapott értékek kiértékelését, összehasonlítását. Ezáltal elősegíti a sportvezetés, sportmenedzsment döntéshozatalát.

Hol alkalmazható a sportanalitikai rendszerünk?

Alkalmazási területei között szerepelnek az egyéni és csapatsportok, a tömegsport, a diáksport és a sportágválasztás, az utánpótlás-nevelés és -kiválasztás, a versenyfelkészülés, valamint a versenyek eredményeinek kiértékelése. A játékosok kiválasztására, a fejlődésük nyomon követésére, a sportsikereik növelésére, valamint a technikájuk javítására is alkalmazható.

Kik lehetnek a sportanalitikai rendszerünk felhasználói?

 • amatőr és hivatásos sportolók, sportoló diákok, valamint szüleik,
 • edzők, sportorvosok,
 • sporttudományi, sportszakmai szakemberek (például: testnevelő tanár, sportrekreátor, koreográfus, gyúró, masszőr, gyógytornász…),
 • egészségügyi szakemberek (például: keretorvos, kardiológus, dietetikus, pszichológus…),
 • sportközpontok, sportegyesületek, sportakadémiák fenntartói, vezetői, sportmenedzserek,
 • oktatási szakemberek.

Milyen előnyei lehetnek a sportanalitikai rendszerünk alkalmazásának?

 • A sportcsapatba történő beválogatás során a mentális és fizikai egészségi állapot felmérésével támogatja a legmegfelelőbb diákok kiválasztását.
 • Növeli az intézmény hatékonyságát abban, hogy a sportolók, sportnövendékek közül minél többen kerüljenek az élmezőnybe, élsportolói státuszba.
 • A személyre szabott egyéni fejlődési pálya tervezésében és követésében is
  segítséget nyújt a rendszer.
 • Támogatja a tényeken alapuló döntéshozatalt az edzői tevékenység során.
 • Több tudományág eredményeit összesítő (orvostudomány, pszichológia, magatartástudomány, táplálkozástudomány) egyedi, sportágspecifikus igényeket kielégítő szolgáltatáscsomag.